Upplevelser

SLÄTTBYGDEN



Här kan du besöka kulturmiljöer, vandringsstigar, hembygdsgårdar, muséer, kyrkomiljöer mm.

Vinbergs kyrkmiljö 1
Vinbergs kyrkmiljö 2
Vinbergs kyrkmiljö 3
Vinbergs kyrkmiljö 4
Vinbergs kyrkmiljö 5

20. Vinbergs kyrkmiljö

Vinbergs kyrka, ritad av arkitekten Adrian C Peterson och invigd 1899, är den bäst bevarade av traktens nygotiska kyrkor. Ströva omkring och titta på gamla kyrkogården, prästgårdsön med rik flora och ett lusthus i 1700-talsstil, kyrkstallarna och prästgården, nu privatbostad, med minnesstenen över författaren Olof von Dalin, som föddes här 1708. Han skrev -  Sagan om hästen.

Nu finns en Dalinpromenad på Geocashing Adventure Lab

Vinberg-Ljungby församling, 0346-372 60

Sannagård 1
Sannagård 2
Sannagård 3 (2)

21. Hembygdsgården Sannagård, Vinberg

Hembygdsgården Sannagård ägs av Vinberg-Ljungby hembygdsförening. Gården består av en hallandslänga, uthus med loge, stall och drängkammare. I en arkivbyggnad finns mycket från våra socknar, t. ex. tidningsurklipp, skolfoton, konfirmationsfoton, föreningsarkiv, kartor med mera. Loppis lördagar i maj, juli och augusti.

Kontakt Ulrika på telefon 070-839 31 50 Eller

Mejla ulrikajumjum@gmail.com

Abild kyrka3
Abilds kyrka1
Abilds kyrka2

22. Abilds kyrka

Denna vackra stenkyrka från 1100-talet anses ha den förnämligaste inredningen av Hallands kyrkor. I taket inne i kyrkan finns en ljuvlig rokokomålning. Kyrkan var länge patronatskyrka under Hjuleberg och inne i kyrkan finns flera minnen från Liljehöökar, Tottar och andra tidigare godsägare.

Sörby kulturstig 1
Sörby kulturstig3

23. Sörby kulturstig

Sörby är en liten by mitt i Ätradalen med många engagerade invånare. Vi har en självguidad kulturstig som leder dig längs gamla färdvägar, över blomsterängar och förbi fornminnen. En liten broschyr berättar om historien och om det du ser längs kulturstigen.

Bengt Horn 070-658 52 43

Larsagården 1
Larsagården3
Larsagården2

24. Larsagården, Vessigebro

Larsagården är en kringbyggd Hallandsgård från 1700- och 1800-talet, som flyttades från Lustorp i Köinge på 1950-talet. Två bönder som båda hette Lars, därav namnet,
bodde på gården i Köinge. En av dem ville restaurera sin del av byggnaderna på 1800- talet, den andre ville behålla gården i ursprungligt skick. Därför ser vi en 1700- och en
1800-talsdel, vilket märks i både bostad och fähus. Hembygdsrörelsen i Halland såg värdet i att denna historiska boendemiljö bevarades och övertog byggnaderna på
1930-talet. Anders Pettersson, riksdagsman från trakten, var drivande i att flytta gården till en publik miljö. Region Halland ansvarar för underhåll och är huvudman sedan 1959 Tel 0346-575 00

Gurkbänken 2
Gurkbänken 3
Gurkbänken 1

25. Gurkbänken, Vessigebro

Gurkbänken är en upplevelse/aktivitetspark mitt i Vessigebro. Idén med parken är att ge alla en upplevelse oberoende av ålder och intresse. Här finns en lekpark för de minsta, ett träningsområde med moderna träningsredskap, skulpturpark, arboretum med 18 arter av ek, tolv boulebanor och en spelplan.

Kontakt tel. 072-501 66 96

Lorick Smedja 2
Loricks smedja 1
Loricks smedja 3
Loricks smedja 4

26. Loricks smedja

Lars och Per-Anders Lorick håller igång en 150-årig smidestradition i Vessigebro, men det är inte bruksföremål de i första hand smider, utan i hettan formar de vackra konstsmiden. Dessa går att köpa i en butik ovanför smedjan.

Öppet efter överenskommelse.

Tel. 070-348 96 08

Fågelboet 1
Fågelboet 3

27. Fågelboet

Författaren, folklivsforskaren, läkaren August Bondesons barndomshem i Vessigebro. I hallandslängan från 1855 finns bl. a. faderns skomakarverkstad samt föremål från August Bondesons hem och läkarpraktik i Göteborg. Trädgård med perenner och köksträdgård med grönsaker. Förvaltas av Hallands kulturhistoriska museum.

Bokningar 0340-828 45

Maltkölan 1
Maltkölan 2

28. Maltkölnan i Åhs

I varje by fanns en maltkölna. Anledningen var att öl var en viktig dryck för alla. Vattenkvaliteten på gårdarna var ofta dålig. Maltkölnor byggdes upp där det fanns vattenkällor. Denna kölna är välbevarad och nyligen restaurerad. Genom bilder och texter kan man sätta sig in i hur mältningen gick till. Om ni vill veta mer ring ordförande i Vessige-Alfshögs hembygdsförening Ulla Rickardsson tel 070-5556180

Spruthuset i Väby

29. Spruthuset i Väby

Spruthus var ett litet hus där traktens brandspruta förvarades. Nu är nästan alla spruthus borta, men i Väby finns ett av dem bevarat. Och som sig bör innehåller det en gammal brandspruta. Bredvid spruthuset finns en stensatt källa, där du kan se vattnet bubbla upp ur en underjordisk vattenåder. Platsen sköts som en liten park och inbjuder till en slurk av det medhavda kaffet.
Ola Ekman, tel. 070-552 06 96

sjönevad 1

30. Sjönevad

Med sin rogivande atmosfär är Sjönevad sedan tusentals år en mötesplats för rastande resande i Ätradalen. Här på gränsen mellan slätt och skog är spåren av förhistoriens människor rikliga. Ute i Sjönevadsjön finns resterna av en gammal borg, norr om byn ligger Kungagravarna från bronsåldern och på marknadsbacken ligger domarringen.

Gunnarstorp t. 1
Gunnarstorps 4
Gunnarstorp 3
Gunnarstorp 5
Gunnarstorp 2

31. Gunnarstorps trädgårdar

Detta är en prunkande trädgård där du själv kan plocka blommor till hemmet, bröllop, fester o.s.v. Mängden och variationen av dahlior är oändlig från juli fram till första frostnatten. Här finns också välkända blommor som luktärter, pioner, montbretiamm. Att avnjuta sin egen kaffekorg i orangeriet eller ute i trädgården är underbart och avkopplande. Välkommen att uppleva denna fantastiska miljö.
073-546 71 25

Pietsch 4
pietscsh läderverkstad 1
Pietsch 3 halsband
Pietisch 4

32. Pietsch läderverkstad

I Folkared, på vägen mellan Långås och Sibbarp, ser du skylten som leder fram till Pietsch Läderverkstad. I sadelmakeriet repareras och nytillverkas läderprodukter till bl. a. häst- och ridsport, jakt, mc, väskor och accessoarer. Här finns också en butiksdel där allt är gjort i härligt vegetabilgarvat svenskt läder eller återvunnet material. För öppettider se hemsida eller ring gärna. Veronica Pietsch, tel. 070-277 61 58



Välkommen till slättbygden!