Slättbygden

Detta är trakterna kring Vessigebro – har mycket skiftande natur med karaktär från skogsbygd till utpräglad jordbruksbygd. I stilla takt slingar sig Ätran fram i den mycket vackra Ätradalen för att ibland växla upp till ett bestämt forsande mot västerhavet. Ätran är ett av få vattendrag som fått bevara sin ursprungliga laxart och i trakten finns mycket goda möjligheter till både spinn- och flugfiske. I områdets västligaste del – i trakten kring Morup – lockas man av strandängar, sandstrand och om temperaturen tillåter ett härligt bad i Kattegatt.

Nedan följer våra besöksmål i detta området.


16 VINBERGS KYRKMILJÖ, Vinberg           
Vinbergs kyrka, ritad av arkitekten Adrian C Peterson och invigd 1899, är den bäst bevarade av traktens nygotiska kyrkor. Ströva omkring och titta på gamla kyrkogården, prästgårdsön med rik flora och ett lusthus i 1700-talsstil, kyrkstallarna och prästgården, nu privatbostad, med minnesstenen över författaren Olof von Dalin, som föddes här 1708. Författaren skrev bland annat Sagan om hästen.
Vinberg-Ljungby församling, 0346-372 60
www.svenskakyrkan.se/falkenberg,

 www.vondalin.se


87. SANNAGÅRDS HEMBYGDSMUSEUM, Vinberg
Hembygdsgården Sannagård ägs av Vinberg-Ljungby hembygdsförening. Gården består av en hallandslänga, uthus med loge, stall och drängkammare. I en arkivbyggnad finns mycket från våra socknar, t. ex. tidningsurklipp, skolfoton, konfirmationsfoton, föreningsarkiv, kartor med mera. Loppis lördagar i maj, juli och augusti.
Kontakt Ulrika, 070-839 31 50,

ulrikajumjum@gmail.com

18. ABILDS KYRKA, Abild 
Denna vackra stenkyrka från 1100-talet anses ha den förnämligaste inredningen av Hallands kyrkor. I taket inne i kyrkan finns en ljuvlig rokokomålning. Kyrkan var länge patronatskyrka under Hjuleberg och inne i kyrkan finns flera minnen från Liljehöökar, Tottar och andra tidigare godsägare.


Facebook


88. BACKENS SOMMARKAFÉ, Abild 
I Abild, mitt i byn, ligger vårt sommarkafé, en oas där man kan njuta av gofika och fågelsång i trädgården. Öppet juni, juli och augusti. Platsen har anor från dansktiden som prästgård och senare som frälsegård och dagsverkstorp under Hjuleberg.
Välkomna till oss önskar Marianne och Erik! Vid större sällskap, vänligen förboka. tel. 073-053 93 11

Facebook


 19. SÖRBY KULTURSTIG, Vessigebro  
Sörby är en liten by mitt i Ätradalen med många engagerade invånare.
Vår självguidande kulturstig leder dig längs gamla färdvägar, över blomsterängar och förbi fornminnen. En liten broschyr berättar om historien och om det du ser längs kulturstigen.

Kent Hellberg, 070-226 60 30

23. LARSAGÅRDEN, Vessigebro
Larsagården är en kringbyggd Hallandsgård från 1700- och 1800-talet, som flyttades från Lustorp i Köinge på 1950-talet. Två bönder, som båda hette Lars, därav namnet, bodde på gården i Köinge. En av dem ville restaurera sin del av byggnaderna på 1800-talet, den andre ville behålla gården i ursprungligt skick. Därför ser vi en 1700- och en 1800-talsdel, vilket märks i både bostad och fähus. Hembygdsrörelsen i Halland såg värdet i att denna historiska boendemiljö bevarades och övertog byggnaderna på 1930-talet. Anders Pettersson, riksdagsman från trakten, var drivande i att flytta gården till en publik miljö. Prins Bertil invigde Larsagården 1959. Region Halland ansvarar för underhåll och är huvudman.
0346-575 00

25. GURKBÄNKEN, Vessigebro  
Gurkbänken är en upplevelse/aktivitetspark mitt i Vessigebro. Idén med parken är att ge alla en upplevelse oberoende av ålder och intresse. Här finns en lekpark för de minsta, ett träningsområde med moderna träningsredskap, skulpturpark, arboretum med 18 arter av ek, tolv boulebanor och en spelplan.
Ulla Rickardsson, tel.  072-501 66 96www.vessigebro.se      Facebook

26. LORICKS KONSTSMIDE, Vessigebro

Lars och Per-Anders Lorick håller igång en 150-årig smidestradition i Vessigebro, men det är inte bruksföremål de i första hand smider, utan i hettan formar de vackra konstsmiden. Dessa går att köpa i en butik ovanför smedjan.

Öppet efter överenskommelse. tel. 0346-203 84, 070-348 96 08, 

 www.lorickssmedja.se      Instagram      Facebook


27. FÅGELBOET, Vessigebro
Författaren, folklivsforskaren, läkaren August Bondesons barndomshem i Vessigebro. I hallandslängan från 1855 finns bl. a. faderns skomakarverkstad samt föremål från August Bondesons hem och läkarpraktik i Göteborg. Trädgård med perenner och köksträdgård med grönsaker. Förvaltas av Hallands kulturhistoriska museum. Bokningar 0340-828 45 Museets växel 0340-828 30 
www.museumhalland.se28. MALTKÖLNAN I ÅHS, Vessigebro/Sjönevad
Nu för tiden är det inte många som känner till vad en maltkölna är för något. Men förr var detta en viktig del i bondehushållet – i maltkölnan röktes och torkades malten. Den använde man sedan när man bryggde sitt öl. Det finns inte många maltkölnor kvar, så passa på och titta på denna i Åhs.
Mikael Larsson, tel. 0346-202 05

29. SPRUTHUSET I VÄBY, Vessigebro/Sjönevad
Spruthus var ett litet hus där traktens brandspruta förvarades. Nu är nästan alla spruthus borta, men i Väby finns ett av dem bevarat. Och som sig bör innehåller det en gammal brandspruta. Bredvid spruthuset finns en stensatt källa, där du kan se vattnet bubbla upp ur en underjordisk vattenåder. Platsen sköts som en liten park och inbjuder till en slurk av det medhavda kaffet.
Ola Ekman, tel. 070-552 06 96

30. SJÖNEVAD, Sjönevad
Med sin rogivande atmosfär är Sjönevad sedan tusentals år en mötesplats för rastande resande i Ätradalen. Här på gränsen mellan slätt och skog är spåren av förhistoriens människor rikliga. Ute i Sjönevadsjön finns resterna av en gammal borg, norr om byn ligger Kungagravarna från bronsåldern och på marknadsbacken ligger domarringen. 

83. GUNNARSTORPS TRÄDGÅRDAR, Vessigebro
Detta är en prunkande trädgård där du själv kan plocka blommor till hemmet, bröllop, fester o.s.v. Mängden och variationen av dahlior är oändlig från juli fram till första frostnatten. Här finns också välkända blommor som luktärter, pioner, montbretia mm. Att avnjuta sin egen kaffekorg i orangeriet eller ute i trädgården är underbart och avkopplande.
Välkommen att uppleva denna fantastiska miljö.
073-546 71 25, 076-398 53 60   

@Instagram


84. PIETSCH LÄDERVERKSTAD, Folkared   
I Folkared, på vägen mellan Långås och Sibbarp, ser du skylten som leder fram till Pietsch Läderverkstad. I sadelmakeriet repareras och nytillverkas läderprodukter till bl. a. häst- och ridsport, jakt, mc, väskor och accessoarer. Här finns också en butiksdel där allt är gjort i härligt vegetabilgarvat svenskt läder eller återvunnet material. För öppettider se hemsida eller ring gärna. Veronica Pietsch, tel. 070-277 61 58 www.laderverkstad.se