Skogsbygden

Hallands landskap har allt, här i mellersta delen av Hallands inland präglas landskapet av skog och hagar. Här finns mycket att se och uppleva! I områdets sydostligaste del ligger sjön Fegen. I sjön finns ett unikt bestånd av vårlekande siklöja och ofta ses fiskgjusar segla över den blanka ytan. I andra änden av området ligger Källsjö med sitt alldeles egna gårdsmejeri. Mitt i alltihop ligger Ullared med norra Europas största varuhus. Mellan Ullared, Fegen och Älvsered tuffade en gång i tiden ångloken fram och numera är den gamla järnvägsbanken omgjord till en trevlig cykelled.

Nedan följer våra besöksmål i detta området.


 48. BLOMSTERFRID,  Fridhemsberg

En unik blomster och inredningsbutik i byn Fridhemsberg strax utanför Ullared. Morgan har skapat en butik där gammal charm möter framtid, med naturen som inspirationskälla. Morgan och hans kollegor vill som florister värna om hantverksyrket. De utför alla typer av blomsterbinderi och strävar alltid efter att göra deras alster så personliga som möjligt.


tel. 0346-311 21,

Öppettider se webbsidan.

 www.blomsterfrid.com                     @Instagram                          Faceboook

56. AVE KULTUR, Fridhemsberg     
Välkommen till vårt hantverksbageri som ligger i Fridhemsberg strax utanför Ullared. Vi bakar surdegsbröd på kulturspannmål, bullar efter säsong och andra goda ätbara saker. Vi bakar allt från grunden och tror på ledorden; hållbarhet, hantverk och ekologi. Vi vill kunna erbjuda alla ett gott, näringsrikt och hållbart bröd. Kom gärna förbi vårt bageri så berättar vi mer!
Öppettider och senaste nytt. Följ våra sociala medier.
Kontakt 076-108 52 48




info@avekultur.se           @Instagram                          Faceboook

51. YTTRA BERG, Gällared
Detta är ett naturreservat med ett vackert och ålderdomligt kulturlandskap. Här kan du vandra i ett landskap som det såg ut när farfar var ung. Aronsgården ligger omgiven av hamlade träd, fägator, slåtterängar och gammaldags jordbruk. Här finns ett stort gårdsmuseum med mycket information om reservatet. Fyra naturstigar, till vilka det finns en broschyr, leder dig runt i omgivningarna.
Guidning Sture Johansson, 0346-341 25

Mer information om naturreservatet finns på länsstyrelsens hemsida:
Yttraberg.se

 53. GAMLA GRAVSTENAR, Gällared  
Längs kyrkogårdsmuren runt Gällareds kyrka står det gamla gravstenar. När kyrkogården inte rymde fler gravstenar var det förr brukligt att avlägsna de gamla och t.ex. lägga dem i muren. Här har ortens folk rest de  gamla gravstenarna igen och även fyllt i den inhuggna texten så att du kan läsa de många gånger gripande gravtexterna.

79. BERTIL SVENSSONS FOTOSKATT, Gällared
I Gällareds församlingshem finner ni en otrolig samling av fotografier, som Bertil Svensson genom åren tagit i bygden. Han har även haft ett flertal utställ-ningar med sina fotografier. Bertil har bortåt 120 000 negativ i sina samlingar och har också givit ut flera fotoböcker, bland annat om Artur i Bäckarp.
Guidning: 070-62 34 015, 0346-340 15

 58. TROLLGROTTAN I GNIPEBERG, Källsjö
Hallands längsta grotta – sammanlagt 38 meter.
En garanterat spännande upplevelse som kräver ficklampa och stor försiktighet! Namnet Trollgrottan har grottan fått därför att den förr, enligt folktron, var hemvist för trollen. Av någon anledning har de övergivit grottan och lämnat kvar stora skatter av guld. Mellan Källsjö-Fagered vid hänvisningskylt ca 200 m parkera vid bron följ röd-markerad stig. 

59. KÄLLSJÖ  BRYGGERI, Källsjö  
Välkommen till Källsjö bryggeri – en smaksmedja som skapar med passion och kreativitet! Kom förbi och smaka på vårt förfinade kultiverade te, som bygger på tusenåriga asiatiska traditioner. På sikt kommer lokal öl och enklare servering erbjudas.
Ullaredsvägen 8, 311 62 Ullared
Kontakt 070-424 07 38  Mejl;  hej@kallsjo.se

För våra öppettider se hemsidan.

  www.kallsjo.se                     @Instagram                          Faceboook



61. HÄLLKISTAN VID HULT, Källsjö
Ute på en åkerholme ligger en av Hallands längsta och bäst bevarade hällkistor. Den 7,3 meter långa kistan av stenhällar ligger i en hög och är gjord av några som bodde här under stenåldern för ca 4000 år sedan.

 62. FUNTALIDEN, Fagered
Redan på 1200-talet hämtade Ätradalsbor råämnen till kyrkornas dopfuntar härifrån. Berget utgörs av grönsten – en vulkanisk bergart. Sedan hösten 2001 finns här åter två bearbetade delar till en dopfunt, som under nästan hundra år förvarats i Lund. Efter besöket vid Funtaliden kan du åka till kyrkorna i Fagered, Ullared eller Svartrå och titta på dopfuntar som tillverkats av denna grönsten.

Kontakt: Carina Rikardsson, 070-954 34 94
Bertil Torstensson, 070-311 29 78

21. GALLERI PRÄSTGÅR´N, FAGERED

I annexet till före detta prästgården möts ni av ett konstgalleri och Historiska rummet, en gång drängbostad. Ni tar del av bilder och berättelser, gamla och nyupptecknade från prästgårdens månghundraåriga historia där det en gång bedrivits  Verksamheten utvecklas nu med berättakvällar poesi och musik. I galleriet välkomnas ni till spännande och nydanande utställningar av inbjudna konstnärer och i trädgården finns intressanta skulpturer. Ta gärna med egen fikakorg att avnjuta i vår trädgård.
Öppettider och kontakt: 076-163 29 00,

galleriprastgarn



55. SLÄTTHULT, Krogsered/Drängsered
Slätthult har blivit känt genom August Bondesons berättelser om Jon i Slätthult. Här levde Jon Nannesson 1780–1872, vars liv och leverne skildrats av författaren, folklivsforskaren och läkaren August Bondeson. Några stora hamlade askar och rester av husgrunder och källare vittnar om var gården var belägen. Runt inägorna finns en promenadslinga där de olika åkrarna/ängarna namngivits.
Guidning, tel. 070-294 38 47

43. SÄGNER I KROGSERED, Krogsred
I Krogsered lever sockenborna bland drakar och spöken och all sköns oknytt, faktiskt bortåt tjugo olika slags väsen! 2018 påbörjades inventeringen av sägner och oförklarligheter och nu finns en sägenrunda med tolv skyltar i socknen. Väg-beskrivning till sägenplatserna finns vid sägenskylten vid kyrkan. Där finns även start och mål för en veckolång tipsrunda, 8 km, från 9 april till 20 augusti. Varmt välkommen till Krogsered, om du vågar…!

Krogsered


69. SJÖVIKEN , Ätran
Sjövikens festplats byggdes i slutet på 1940-talet på en vacker udde vid Ese-redssjön, där många danser och midsommarfester anordnades fram till slutet av 1960-talet. Här kan man njuta av de vackra omgivningarna, fika medhavd kaffekorg och vandra på omgivningens motionsspår, vintertid konstsnöspår.    I anslutning finns Ätran Turist och Fritid med idrottshall och sommartid tempererad utomhusbassäng.
Information och uthyrning: Göran Andersson, 070-606 63 66


63. KÄRNEBYGDS KVARN OCH SÅG, Kärnebygd
Vid Tjärnesjöns nordända finns en välbevarad kvarn och såg. Kvarnen drevs av ett stort kvarnhjul och du kan gå in i både kvarnen och sågen. Den sistnämnda var tidigare en nickesåg, men ersattes i början av 1900-talet av en turbindriven cirkelsåg med två klingor. Det finns utställningar inne i byggnaderna. Den omgivande miljön med kvarndamm och bäck inbjuder till en vandring och fikastund.
Kontakt Owe Petersson 076-192 64 62 

20. HAMMAR POSSE , Kärnebygd

Klackebo är en lantlig idyll som ligger i en fantastisk skogsmiljö med keramikverk-stad och butik. Här finns både keramikkurser och Bed & Kitchen. Hammar Posse är specialiserad inom raku och har med sina unika Rakudolls fått uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Hon är ursprungligen florist och har alltid inspirerats av den kreativa processen.
070-478 41 93

http://www.hammarposse.se/                    @Instagram                          Faceboook


64. GUNNARPS KYRKA, Gunnarp
Kyrkan är uppförd i trä 1755. Interiören är dekorerad med mycket vackra målningar utförda av mästaren Hindrik Wibeck 1782. Dopfunten från slutet av 1100-talet är det äldsta föremålet i kyrkan. Predikstolen är tillverkad av Johannes Johansson, Tokabo.

Guidning Solveig Andersson 0346-603 23, 070-603 23 73 

 65. STATION GUNNARP, Gunnarp
I Gunnarp har keramikern och skulptören Bettan Svartholm sin ateljé och försäljning. Hon arbetar med lergods, stengods, betong och har antikloppis.
Här framställs såväl unika ting som bruksföremål. Utomhus kan du njuta av en ständigt växande skulpturutställning. Knacka-på-öppet året runt. 
Grupper bokar via 0346-600 02  

www.svartholm.com

66. FEGENS VANDRARHEM, Fegen
Vandrarhemmet är beläget på en höjd med en fantastisk utsikt över den vackra Fegensjön. På sidan mot sjön finns det en altan där man kan njuta av utsikten. Det gamla huset har en spännande historia. Det byggdes som lyxbostad, Villa Solvik och sedan skiftar bruket allt eftersom tiderna förändrats. I dag är Villa Solvik ett trivsamt och populärt vandrarhem, väl värt ett besök.
070-279 89 09,
 www.fegensvandrarhem.se   Facebook

 67. NATURSTIGEN SOLVIK, Fegen
Vår sköna naturstig utmed Fegensjöns västra strand har blivit ännu bättre. Nya informationsskyltar, vägvisning, spänger och broar bjuder dig på en härlig och innehållsrik promenad från Solvik (Fegens vandrarhem) till badplatsen i Linjevik. Du passerar Fegens kapell där man har en vidunderlig utsikt över sjön. Du går även över bärrika myrar och genom skogar med krokiga tallar.
Naturstigen är 2 km.
Klicka på bilden för att komma till toppen