Gränsbygden

Älvsered är den nordligaste orten i Falkenbergs kommun. Här och i grannkommunen Svenljunga ligger flera besöksmål som är rika på historia. Besök museum och fornminnen och upplev industri- och hantverkshistoria på nära håll. I svunna tider gick riksgränsen mellan Danmark och Sverige här och du kan själv följa gränsen på den vackra vandringleden som finns mellan Älvsered och Ulvanstorp. Fantastisk natur får du också uppleva om du cyklar längs den gamla smalspåriga järnvägen Pyttebanan till Ullared. Cykelleden går genom ett kuperat landskap som skiftar från öppna fält och hagmarker till täta gran- och tallskogar.

Nedan följer våra besöksmål i detta området.


68. JOARSBO GÅRD, Kalv/Fegen
Gårdsbutik med egentillverkad sylt samt andra lokala produkter från bygden. Två stugor finns att hyra, en med fyra bäddar och en med nio. Joarsbo ligger mitt i Fegens naturreservat. Vandringsled utmed sjön till Backa Loge.
070-227 30 85,
 info@joarsbo.com

http://www.joarsbo.com               Faceboook


24. BACKA LOGE , Kalv

Långt från de stora allfartsvägarna, vid slutet av en liten slingrande avtagsväg mellan Kalv och Fegen, ligger Backa Loge sommarcafé. En riktig svensk sommaridyll, lika svårfunnen som riktiga smultronställen skall vara. Efter kaffet och våfflan kan man vandra omkring i den vackra omgivningen och njuta av tystnaden. Eller kanske sätta sig vid sjökanten och lyssna på vågornas rofyllda kluckande. Backa Loge, ett ställe för själen, och jag undrar om jag någonsin suttit utanför ett kafé, där det varit så tyst att jag irriterats över att glass kylen låter därinne! Ann-Louise Nyde

 www.backaloge.se     Facebook       @Instagram

 


70. DANABÄCKS STEN , Älvsered                
Danabäcks sten är en av de sex stenar som år 1050 fastställdes som gränsstenar mellan Sverige och Danmark. Sex svenska och sex danska män färdades i gräns-området från norra Halland till Östersjön och placerade stenarna. En av danskarna var Grimulf från Grimeton. Man valde stenar med märkligt utseende som låg vid de viktiga vägarna mellan länderna. Denna riksgräns gällde för Halland till 1645.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 


57 & 90 VANDRINGSLED ÖSTDANMARK, Älvsered
Ett historiskt utflyktsmål som följer den gamla gränsen mot Danmark, där Sveriges land och ägor en gång tog vid. En vacker och naturskön del av vårt land. Högsjömossens våtmarkskomplex är en del av leden i det grandominerade skogslandskapet. Leden innehåller många historiska gömmor, vilka vi berättar om på skyltar utmed leden. Leden följer en gräns på 17 km och blir ingen runda, men det finns möjligheter att bli hämtad. Även etapp på 9 km som går runt. Du kan börja leden i Ålarp, nr. 90, eller i Ulvanstorp, nr. 71, där du får mer utförslid.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 eller Bo Bengtsson, 073-500 62 63


73 KLEVS HEMBYGDSGÅRD & LANTHANDEL, Mårdaklev  

Hembygdsgården, vid vackra Klevs Naturreservat, är mycket välbevarad. Platsen var länge Sveriges sydligaste försvarsfäste och skådeplatsen för många blodiga slag mellan ”svensken och dansken”. Inne i hembygdsgården finns en rik skatt av alltifrån möbler och allmogeföremål- till foton och gamla kyrkomålningar. I lanthandeln säljs lokalt hantverk, vackra gammeldags barnklänningar, fina loppissaker, lotter och goda karameller i strut. Hembygdsgården är också sommarkafé med ett stort utbud hembakade godsaker. Fika inne vid något av de gamla borden eller varhelst du själv önskar i den vackra omgivningen utanför. Öppettider 2023: varannan söndag hela sommaren, från Morsdag 28 maj t.o.m. 6 aug. Större sällskap har möjlighet att boka visning och fika andra tider. Följ oss på FB för att ta del av alla våra evenemang, kurser och nyheter!

070-56 89 930

jennymw1985@gmail.com74 GAMMALSJÖ KVARN, Håcksvik              
Här finner du en tullkvarn från 1850 med ett väldigt stort kvarnhjul – hela 7 meter i diameter! Dörren till kvarnen är alltid öppen och kliver du in finner du informationsskyltar om kvarnen på väggarna.    

75. KLOCKAREGÅRDEN, Håcksvik            
På övervåningen i Klockaregården i Håcksvik finns unika bonadsmålningar. Syd-svenska bonader var normalt endast uppsatta under de stora högtiderna, men i Klockaregården fanns och finns de att beskåda året om. Bonadsmålaren Sven Erlandsson målade 1848 trettiotre bibliska motiv direkt på de fyra väggarna, som var klädda med papper.
Kontakta Erna, 073-04 13 590 

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook


91. OLOFSBYGGET   
Håcksviks hembygdsförenings hembygdsstuga ligger vackert i parken nedanför Håcksviks bygdegård, som var en av de första i landet och byggdes på 1920-ta-let. Olofsbygget, som är en timmerstuga, plockades ner på torpet Bygget och byggdes upp på nuvarande plats 1966. Under sommaren serveras på söndags-eftermiddagarna kaffe med hembakat.
Kontakta Gerd, 070-694 04 32

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook


76 KVARNAGÅRDEN, Håcksvik     
Trots namnet är det inte en kvarn som vattenhjulet driver i Kvarnagården. Remmarna sätter fart på sågverk, svarveri och stickehyvel. Under visningsdagarna är maskinerna i full gång och kanske sitter det en smed i smedjan. Växtligheten vid Kvarnagården är även den värd uppmärksamhet. Här växer bland annat blå-sippa och liljekonvalj.
Kontakta
Claes-Göran, 070-34 71 905

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook

60. KINDAHUS, Östra Frölunda
Där Ätran gör en kraftig böj ligger lämningarna efter Kinnahus. Läget är väl valt, då Kinnahus var en befäst medeltida gård. Fram till 1645 gick gränsen mellan Danmark och Sverige i trakten vilket innebar flera krig, men under fredstid även en omfattande gränshandel. På platsen finns det idag en stig och två skyltar som berättar om ”borgen” och dess lämningar.


77. FÖRLÄGGARGÅRDEN LERBÄCKSBYN, Östra Frölunda       
Lerbäcksbyn är en av Sjuhäradsbygdens alla förläggargårdar. Verksamheten pågick här i flera generationer och har kopplingar till både Borås Wäfveri och Eiserkoncernen. Nästan alla hus från 1800-talet ligger fortfarande kvar och bildar en unik gårdsmiljö. Guidade visningar berättar vi om gårdens intressanta historia, serverar kaffe med hembakt dopp. Rum kan hyras i Färgeriet. 

Christina Nyhage 0325–30303
www.lerbacksbyn.se 


78 TRE GENERARATIONER TRÄSNIDARE – TOKABO HEMBYGDSGÅRD, Mjöbäck  
Tre bönder, som förutom att de skötte sina gårdar, var duktiga träsnidare. Under 1800-talet byggdes ett stort antal kyrkor där träsnidarna från Mjöbäck var delaktiga i utsmyckningen. Cirka 40 kyrkor i västra Sverige pryds med predikstolar, altarupp- satser, dopfuntar med mera. Mjöbäcks och Gunnarps kyrkor är två av dem. Verktyg, skisser och ritningar som träsnidarna använde finns för visning i Tokabo.
0325-341 19, 0325-340 30,


                                                          Facebook80. WÄSTGÖTA MUSEUM I ÖVERLIDA
Här finns samlingar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från Falkenbergs Järnväg, Posten i Överlida, Halla Textil AB, Wästgöta Textilindustri AB m. fl. samt gamla foton från Överlida och Mjöbäck med omnejd. Dessutom finns många gamla postorderkataloger och pappersbonader.

Besöksadress är Västgötavägen 2, Överlida.
Kontakt: Nils Johansson, 070-603 49 79
Margareth Johansson, 070-661 69 83


82. GRÄNE GRUVA, HOLSLJUNGA

Vid Gräne Gruva bröts åren 1899 till 1932 fältspat och kvarts. Malmen forslades med hästdragna vagnar upp till den smalspåriga järnvägen som gick ner till hamnen i Falkenberg som sedan exporterades vidare med båt till porslinsindustrin i Tyskland.

Samtidigt som du får tillbakablickar till gruvans verksamhet, kan du koppla av och njuta av naturen. Här finns vandringsleder, grillplatser, fikabord och utsiktsplatser. På Trolltorget finns aktiviteter för de små äventyrarna.


Guidning: 073-843 19 85

https://www.granegruva.se/    Facebook      @instagram


50. BREDGÅRDS-NÄSET, VANDRINGSLED I HOLSJUNGA

Den här stigen har skapats under årens lopp av Holsljungaborna själva. Det
har blivit två slingor där man kan se och uppleva Holsjön. Njut av sjöns vågor, den fina skogen, djuren. Ta med matsäck. Det finns många grillplatser och en grillstuga. Olika stationer har tillkommit under årens lopp såsom Pusshållplats, Fågelmatning och Utegym. Slingorna underhålls ideellt av ortsbor, vi är glada om ni värnar om miljön.
Vid frågor kontakta 070-663 33 81


52. HÖGELYCKE HEMBYGDSSTUGA, HOLSJUNGA

Detta är ett torp från 1700-talet. Det har legat under gården Fällhult. I stugan finns hembygdsföreningens samlingar. Föreningen brukar anordna midsommar-firande och någon musikeftermiddag mitt i högsommaren. Den mindre stugan används till utställningar. I trädgården ligger ett gammalt vattenrör från den tiden när det fanns en förläggargård i Holsljunga. Röret gick från en källa uppe i skogen och ner till färgeriet vid sjön. Det hittades när 154:an byggdes.
Vid frågor kontakta vår stugvärd, 073-083 23 40

Klicka på bilden för att komma till toppen