Älvsered är den nordligaste orten i Falkenbergs kommun. Här och i grannkommunen Svenljunga ligger flera besöksmål som är rika på historia. Besök museum och fornminnen och upplev industri- och hantverkshistoria på nära håll. I svunna tider gick riksgränsen mellan Danmark och Sverige här och du kan själv följa gränsen på den vackra vandringleden som finns mellan Älvsered och Ulvanstorp. Fantastisk natur får du också uppleva om du cyklar längs den gamla smalspåriga järnvägen Pyttebanan till Ullared. Cykelleden går genom ett kuperat landskap som skiftar från öppna fält och hagmarker till täta gran- och tallskogar.
68. JOARSBO GÅRD, Kalv/Fegen
Gårdsbutik med egentillverkad sylt samt andra lokala produkter från bygden. Två stugor finns att hyra, en med fyra bäddar och en med nio. Joarsbo ligger mitt i Fegens naturreservat. Vandringsled utmed sjön till Backa Loge.
070-227 30 85,
info@joarsbo.com
http://www.joarsbo.com Faceboook
24. BACKA LOGE , Kalv
är belägen mitt i Fegens vackra naturreservat vid kanten av sjön Fegen. Gården har anor från 1600-talet. Mangårdsbyggnaden är varsamt reno-verad och inredd för vandrarhemsändamål med 13 bäddar. Logen är charmfullt renoverad till café och festlokal. Kom till oss för att njuta av stillheten med en god måltid eller fika, hålla fest eller bröllop, vandra, paddla, fiska och bada.
070-453 93 39,
www.backaloge.se Facebook @Instagram
57 & 90 VANDRINGSLED ÖSTDANMARK, Älvsered
Ett historiskt utflyktsmål som följer den gamla gränsen mot Danmark, där Sveriges land och ägor en gång tog vid. En vacker och naturskön del av vårt land. Högsjömossens våtmarkskomplex är en del av leden i det grandominerade skogslandskapet. Leden innehåller många historiska gömmor, vilka vi berättar om på skyltar utmed leden. Leden följer en gräns på 17 km och blir ingen runda, men det finns möjligheter att bli hämtad. Även etapp på 9 km som går runt. Du kan börja leden i Ålarp, nr. 90, eller i Ulvanstorp, nr. 71, där du får mer utförslid.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 eller Bo Bengtsson, 073-500 62 63
Platsen var länge Sveriges sydligaste försvarsfäste och skådeplatsen för många blodiga slag mellan ”svensken och dansken”. Inne i hembygdsgården finns en rik skatt av alltifrån möbler och allmogeföremål- till foton och gamla kyrkomålningar. I lanthandeln säljs lokala hantverk, vackra gammaldags barnkläder, fina loppissaker, lotter och goda karameller i strut. 2022 öppnar även en byggnadsvårdsdel i lanthandeln med bl.a. linoljefärger, väl utvalda penslar, oljor mm. Hembygdsgården är också sommarkafé med ett stort utbud hembakade godsaker. Fika inne vid något av de gamla borden eller var du själv önskar i den vackra omgivningen utanför. Öppettider 2022: lördag-söndag kl. 11 – 15, från Morsdag 29 maj t.o.m. 14 aug. Följ oss på FB för att ta del av alla våra evenemang, kurser och nyheter! 070-56 89 930
Här bor och äter du i kulturhistorisk miljö med naturen inpå knuten. Klevs gästgivartradition sträcker sig från 1600-talet, idag finns här fyra rum med breda golvtiljor och rejäla timmerväggar. Vår filosofi är närproducerat, svenskt & gärna ekologiskt. Vi lagar mat från grunden på råvaror från producenter vi känner.
Telefon 070-605 22 64
För bokning gå in på vår hemsida
91. OLOFSBYGGET
Håcksviks hembygdsförenings hembygdsstuga ligger vackert i parken nedanför Håcksviks bygdegård, som var en av de första i landet och byggdes på 1920-ta-let. Olofsbygget, som är en timmerstuga, plockades ner på torpet Bygget och byggdes upp på nuvarande plats 1966. Under sommaren serveras på söndags-eftermiddagarna kaffe med hembakat.
Kontakta Gerd, 070-694 04 32
Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik Facebook
60. KINDAHUS, Östra Frölunda
Där Ätran gör en kraftig böj ligger lämningarna efter Kinnahus. Läget är väl valt, då Kinnahus var en befäst medeltida gård. Fram till 1645 gick gränsen mellan Danmark och Sverige i trakten vilket innebar flera krig, men under fredstid även en omfattande gränshandel. På platsen finns det idag en stig och två skyltar som berättar om ”borgen” och dess lämningar.
80. WÄSTGÖTA MUSEUM I ÖVERLIDA
Här finns samlingar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från Falkenbergs Järnväg, Posten i Överlida, Halla Textil AB, Wästgöta Textilindustri AB m. fl. samt gamla foton från Överlida och Mjöbäck med omnejd. Dessutom finns många gamla postorderkataloger och pappersbonader.
Besöksadress är Västgötavägen 2, Överlida.
Kontakt: Nils Johansson, 070-603 49 79
Margareth Johansson, 070-661 69 83
81. ÖVERLIDA INDUSTRI- & HANTVERKSMUSEUM
Vid sjön Hallången skapade Fritz Sterner sitt livsverk Halla Textil. Ett gammalt väveri från början av 1900-talet, som i dag är ett museum som drivs av Överlida hembygdsförening. Här finns design av Carl Malmsten och mycket av Överlida industrihistoria med bland annat skomakeri, frisersalong, tryckeri, diverse- handel, skola m.m. Handikapphiss finns.
Guidning: 070-252 83 59
82. GRÄNE GRUVA, HOLSLJUNGA
Gräne gruva ligger i ett område rikt på kvarts och fältspat. I gruvan bröts dessa mineraler mellan 1899 och 1932. I området finns två vandringsleder. Den ena har en vacker utsikt över Hallången och den andra går förbi vackra getryggar och spännande dödisgropar. Här finns grillplatser och picknickbord under tak där ni kan fika.
Guidning: 073-843 19 85
Den här stigen har skapats under årens lopp av Holsljungaborna själva. Det
har blivit två slingor där man kan se och uppleva Holsjön. Njut av sjöns vågor, den fina skogen, djuren. Ta med matsäck. Det finns många grillplatser och en grillstuga. Olika stationer har tillkommit under årens lopp såsom Pusshållplats, Fågelmatning och Utegym. Slingorna underhålls ideellt av ortsbor, vi är glada om ni värnar om miljön.
Vid frågor kontakta 070-663 33 81
Detta är ett torp från 1700-talet. Det har legat under gården Fällhult. I stugan finns hembygdsföreningens samlingar. Föreningen brukar anordna midsommar-firande och någon musikeftermiddag mitt i högsommaren. Den mindre stugan används till utställningar. I trädgården ligger ett gammalt vattenrör från den tiden när det fanns en förläggargård i Holsljunga. Röret gick från en källa uppe i skogen och ner till färgeriet vid sjön. Det hittades när 154:an byggdes.
Vid frågor kontakta vår stugvärd, 073-083 23 40