Gränsbygden

Älvsered är den nordligaste orten i Falkenbergs kommun. Här och i grannkommunen Svenljunga ligger flera besöksmål som är rika på historia. Besök museum och fornminnen och upplev industri- och hantverkshistoria på nära håll. I svunna tider gick riksgränsen mellan Danmark och Sverige här och du kan själv följa gränsen på den vackra vandringleden som finns mellan Älvsered och Ulvanstorp. Fantastisk natur får du också uppleva om du cyklar längs den gamla smalspåriga järnvägen Pyttebanan till Ullared. Cykelleden går genom ett kuperat landskap som skiftar från öppna fält och hagmarker till täta gran- och tallskogar.

Nedan följer våra besöksmål i detta området.


68. JOARSBO GÅRD, Kalv/Fegen
Gårdsbutik med egentillverkad sylt samt andra lokala produkter från bygden. Två stugor finns att hyra, en med fyra bäddar och en med nio. Joarsbo ligger mitt i Fegens naturreservat. Vandringsled utmed sjön till Backa Loge.
070-227 30 85,
 info@joarsbo.com

http://www.joarsbo.com               Faceboook


24. BACKA LOGE , Kalv
är belägen mitt i Fegens vackra naturreservat vid kanten av sjön Fegen. Gården har anor från 1600-talet. Mangårdsbyggnaden är varsamt reno-verad och inredd för vandrarhemsändamål med 13 bäddar. Logen är charmfullt renoverad till café och festlokal. Kom till oss för att njuta av stillheten med en god måltid eller fika, hålla fest eller bröllop, vandra, paddla, fiska och bada.

070-453 93 39,

 www.backaloge.se     Facebook       @Instagram

 


70. DANABÄCKS STEN , Älvsered                
Danabäcks sten är en av de sex stenar som år 1050 fastställdes som gränsstenar mellan Sverige och Danmark. Sex svenska och sex danska män färdades i gräns-området från norra Halland till Östersjön och placerade stenarna. En av danskarna var Grimulf från Grimeton. Man valde stenar med märkligt utseende som låg vid de viktiga vägarna mellan länderna. Denna riksgräns gällde för Halland till 1645.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 


71 ULVANSTORP, Älvsered                
Vid Ulvanstorp finns ett naturskönt och välhävdat odlingslandskap med stora ytor ogödslade naturbetesmarker omväxlande med åkrar och betesvallar. På flera ställen finns fossil åkermark som är registrerad som fornlämning. Här på gården byggde jämten Bosse en vedeldad tunnbrödsugn, där han nu bakar både hårt och mjukt tunnbröd. Bakstugan öppen för försäljning av nybakat bröd 7 augusti och 18 december kl. 14–17.
073-500 62 63, 
www.ulvanstorp.se   @instagram     Facebook

57 & 90 VANDRINGSLED ÖSTDANMARK, Älvsered
Ett historiskt utflyktsmål som följer den gamla gränsen mot Danmark, där Sveriges land och ägor en gång tog vid. En vacker och naturskön del av vårt land. Högsjömossens våtmarkskomplex är en del av leden i det grandominerade skogslandskapet. Leden innehåller många historiska gömmor, vilka vi berättar om på skyltar utmed leden. Leden följer en gräns på 17 km och blir ingen runda, men det finns möjligheter att bli hämtad. Även etapp på 9 km som går runt. Du kan börja leden i Ålarp, nr. 90, eller i Ulvanstorp, nr. 71, där du får mer utförslid.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 eller Bo Bengtsson, 073-500 62 63


 72. MANDY´S DINER, Älvsered
Restaurang i amerikansk prägel men även inslag av svenska interiörer. Här finns mycket att titta på, som t. ex. en svensk caltexpump från 1960 som pryder kundtoaletten. Här dricker du smarriga milkshakes, äter kycklingspett., revbensspjäll och förstås goda hamburgare bland mycket annat. Allt detta i en härlig retromiljö till rock ’n’ roll-musik. Vi rekommenderar att boka bord före besöket.

Telefon 0325-31130

www.mandysdiner.se    

73 KLEVS HEMBYGDSGÅRD & LANTHANDEL, Mårdaklev             

Platsen var länge Sveriges sydligaste försvarsfäste och skådeplatsen för många blodiga slag mellan ”svensken och dansken”. Inne i hembygdsgården finns en rik skatt av alltifrån möbler och allmogeföremål- till foton och gamla kyrkomålningar. I lanthandeln säljs lokala hantverk, vackra gammaldags barnkläder, fina loppissaker, lotter och goda karameller i strut. 2022 öppnar även en byggnadsvårdsdel i lanthandeln med bl.a. linoljefärger, väl utvalda penslar, oljor mm. Hembygdsgården är också sommarkafé med ett stort utbud hembakade godsaker. Fika inne vid något av de gamla borden eller var du själv önskar i den vackra omgivningen utanför. Öppettider 2022: lördag-söndag kl. 11 – 15, från Morsdag 29 maj t.o.m. 14 aug. Följ oss på FB för att ta del av alla våra evenemang, kurser och nyheter! 070-56 89 930

jennymw1985@gmail.com


89 HEMMA PÅ KLEV, Mårdaklev      

Här bor och äter du i kulturhistorisk miljö med naturen inpå knuten. Klevs gästgivartradition sträcker sig från 1600-talet, idag finns här fyra rum med breda golvtiljor och rejäla timmerväggar. Vår filosofi är närproducerat, svenskt & gärna ekologiskt.  Vi lagar mat från grunden på råvaror från producenter vi känner.

Telefon 070-605 22 64

För bokning gå in på vår hemsida

: www.hemmapaklev.se     @instagram      Facebook


74 GAMMALSJÖ KVARN, Håcksvik              
Här finner du en tullkvarn från 1850 med ett väldigt stort kvarnhjul – hela 7 meter i diameter! Dörren till kvarnen är alltid öppen och kliver du in finner du informationsskyltar om kvarnen på väggarna.    

75. KLOCKAREGÅRDEN, Håcksvik            
På övervåningen i Klockaregården i Håcksvik finns unika bonadsmålningar. Syd-svenska bonader var normalt endast uppsatta under de stora högtiderna, men i Klockaregården fanns och finns de att beskåda året om. Bonadsmålaren Sven Erlandsson målade 1848 trettiotre bibliska motiv direkt på de fyra väggarna, som var klädda med papper.
Kontakta Erna, 073-04 13 590 

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook


91. OLOFSBYGGET   
Håcksviks hembygdsförenings hembygdsstuga ligger vackert i parken nedanför Håcksviks bygdegård, som var en av de första i landet och byggdes på 1920-ta-let. Olofsbygget, som är en timmerstuga, plockades ner på torpet Bygget och byggdes upp på nuvarande plats 1966. Under sommaren serveras på söndags-eftermiddagarna kaffe med hembakat.
Kontakta Gerd, 070-694 04 32

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook


76 KVARNAGÅRDEN, Håcksvik     
Trots namnet är det inte en kvarn som vattenhjulet driver i Kvarnagården. Remmarna sätter fart på sågverk, svarveri och stickehyvel. Under visningsdagarna är maskinerna i full gång och kanske sitter det en smed i smedjan. Växtligheten vid Kvarnagården är även den värd uppmärksamhet. Här växer bland annat blå-sippa och liljekonvalj.
Kontakta
Claes-Göran, 070-34 71 905

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook

60. KINDAHUS, Östra Frölunda
Där Ätran gör en kraftig böj ligger lämningarna efter Kinnahus. Läget är väl valt, då Kinnahus var en befäst medeltida gård. Fram till 1645 gick gränsen mellan Danmark och Sverige i trakten vilket innebar flera krig, men under fredstid även en omfattande gränshandel. På platsen finns det idag en stig och två skyltar som berättar om ”borgen” och dess lämningar.


77. FÖRLÄGGARGÅRDEN LERBÄCKSBYN, Östra Frölunda       
Lerbäcksbyn är en av Sjuhäradsbygdens alla förläggargårdar. Verksamheten pågick här i flera generationer och har kopplingar till både Borås Wäfveri och Eiserkoncernen. Nästan alla hus från 1800-talet ligger fortfarande kvar och bildar en unik gårdsmiljö. Guidade visningar berättar vi om gårdens intressanta historia, serverar kaffe med hembakt dopp. Rum kan hyras i Färgeriet. 

Christina Nyhage 0325–30303
www.lerbacksbyn.se 


78 TRE GENERARATIONER TRÄSNIDARE – TOKABO HEMBYGDSGÅRD, Mjöbäck  
Tre bönder, som förutom att de skötte sina gårdar, var duktiga träsnidare. Under 1800-talet byggdes ett stort antal kyrkor där träsnidarna från Mjöbäck var delaktiga i utsmyckningen. Cirka 40 kyrkor i västra Sverige pryds med predikstolar, altarupp- satser, dopfuntar med mera. Mjöbäcks och Gunnarps kyrkor är två av dem. Verktyg, skisser och ritningar som träsnidarna använde finns för visning i Tokabo.
0325-341 19, 0325-340 30,
 www.mjobackhembygd.se

80. WÄSTGÖTA MUSEUM I ÖVERLIDA
Här finns samlingar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från Falkenbergs Järnväg, Posten i Överlida, Halla Textil AB, Wästgöta Textilindustri AB m. fl. samt gamla foton från Överlida och Mjöbäck med omnejd. Dessutom finns många gamla postorderkataloger och pappersbonader.

Besöksadress är Västgötavägen 2, Överlida.
Kontakt: Nils Johansson, 070-603 49 79
Margareth Johansson, 070-661 69 83


81. ÖVERLIDA INDUSTRI- & HANTVERKSMUSEUM

Vid sjön Hallången skapade Fritz Sterner sitt livsverk Halla Textil. Ett gammalt väveri från början av 1900-talet, som i dag är ett museum som drivs av Överlida hembygdsförening. Här finns design av Carl Malmsten och mycket av Överlida industrihistoria med bland annat skomakeri, frisersalong, tryckeri, diverse- handel, skola m.m. Handikapphiss finns.
Guidning: 070-252 83 59


82. GRÄNE GRUVA, HOLSLJUNGA

Gräne gruva ligger i ett område rikt på kvarts och fältspat. I gruvan bröts dessa mineraler mellan 1899 och 1932. I området finns två vandringsleder. Den ena har en vacker utsikt över Hallången och den andra går förbi vackra getryggar och spännande dödisgropar. Här finns grillplatser och picknickbord under tak där ni kan fika.
Guidning: 073-843 19 85

https://www.granegruva.se/    Facebook      @instagram


50. BREDGÅRDS-NÄSET, VANDRINGSLED I HOLSJUNGA

Den här stigen har skapats under årens lopp av Holsljungaborna själva. Det
har blivit två slingor där man kan se och uppleva Holsjön. Njut av sjöns vågor, den fina skogen, djuren. Ta med matsäck. Det finns många grillplatser och en grillstuga. Olika stationer har tillkommit under årens lopp såsom Pusshållplats, Fågelmatning och Utegym. Slingorna underhålls ideellt av ortsbor, vi är glada om ni värnar om miljön.
Vid frågor kontakta 070-663 33 81


52. HÖGELYCKE HEMBYGDSSTUGA, HOLSJUNGA

Detta är ett torp från 1700-talet. Det har legat under gården Fällhult. I stugan finns hembygdsföreningens samlingar. Föreningen brukar anordna midsommar-firande och någon musikeftermiddag mitt i högsommaren. Den mindre stugan används till utställningar. I trädgården ligger ett gammalt vattenrör från den tiden när det fanns en förläggargård i Holsljunga. Röret gick från en källa uppe i skogen och ner till färgeriet vid sjön. Det hittades när 154:an byggdes.
Vid frågor kontakta vår stugvärd, 073-083 23 40

Klicka på bilden för att komma till toppen