Gårdsbutiker i nedre Ätradalen

3. SOLHAGA STENUGNSBAGERI, Slöinge

Prisbelönt hantverksbageri där vi bakar surdegsbröd och söta bakverk från grunden. I vårt trädgårskafé serveras fika och smörgåsar med det bästa från gårdarna runtomkring. I det vita huset intill bageriet hittar du vår restaurang Solhaga kök och salonger. Där serveras såväl söta som salta rätter där bröd och kulturspannmål står i fokus. Meny och öppettider varierar efter årstid, se vår hemsida för aktuell info.


0346-81 500

www.solhagastenugnsbageri.se                    @Instagram                          Faceboook  

4 GUDMUNDSGÅRDEN , Asige/Slöinge               
Gudmundsgården – Hallands äldsta gårdsbutik. Här tillverkas allt från grunden i vårt eget gårdscharkuteri. Åk på en trevlig utflykt till gården och besök vår gårdsbutik med olika charkdelikatesser, lunchservering samt våra glada ute-grisar.
Vi önskar er varmt välkomna! 
Öppet mån - fre 10 - 18, lördag 10 - 13. 
0346-405 08
mail: butik.gudmund@gmail.com
Besök oss gärna på

www.gudmundsgarden.se        @Instagram                    Faceboook

14. SKREA OST, Skrea
Ett samarbete mellan granngårdarna Kullagård och Kullsgärde i Skrea. Här tillverkas krämiga dessertostar, hårdostar, färskost och grillost hantverksmässigt. Mjölken kommer från granngården Kullsgärde och är KRAV-certifierad.
I gårdsbutiken finns ost, mjölk i lösvikt och yoghurt. Där hittar ni även produkter från andra lokala mathantverkare.
 070-828 36 50,
För öppettider - se vår hemsida

www.skreaost.se            @Instagram                         Faceboook

17. ANNAS KRUKOR OCH FAT, Morup 
I Morup har Anna Leandersson sin keramik ateljé och butik. En vedeldad saltugn finns  gården där unika alster föds. Elden, veden luften, askan påverkar resultatet. I verkstaden  kan man se det pågående arbetet med drejning dekorering och glasering. 

Öppettider: 1 mars-23 december ons-fre kl 12-18 lör kl 11-14.
 Övrig tid ring  0706-61 52 60 Välkomna!

www.annalea.se          @Instagram                         Faceboook

26. LORICKS KONSTSMIDE, Vessigebro
Lars och Per-Anders Lorick håller igång en 150-årig smidestradition i Vessigebro, men det är inte bruksföremål de i första hand smider utan i hettan formar de vackra konstsmiden. Dessa går att köpa i en butik ovanför smedjan.
Öppet efter överenskommelse.
070-348 96 08
 www.lorickssmedja.se                      @Instagram                         Faceboook

84. PIETSCH LÄDERVERKSTAD, Folkared
I Folkared, på vägen mellan Långås och Sibbarp, ser du skylten som leder fram till Pietsch Läderverkstad. I sadelmakeriet repareras och nytillverkas läderprodukter till bl. a. häst- och ridsport, jakt, mc, väskor och accessoarer. Här finns också en butiks-del där allt är gjort i härligt vegetabilgarvat svenskt läder eller återvunnet material. För öppettider se hemsida eller ring gärna.
Veronica Pietsch, 070-277 61 58,

www.laderverkstad.se                       @Instagram                          Faceboook

37. BIRGER TÄLJARES TRÄSNIDERI, Köinge

Birger Täljenborn är en allkonstnär i trä. Hans handskurna vädergubbar är vida berömda, dessutom svarvar han husgeråd i vackra träslag samt täljer träfigurer. ”Döderhultarna” skildrar personer och händelser som Birger upplevt och han berättar gärna inlevelsefullt om dem. De svarvade föremålen, träfigurerna och vädergubbarna kan du kika på och köpa i gårdsbutiken. Där finns också hand-   målade korgar, nyckelskåp, brevlådor med mera och på andra våning finns en loppis.
070-570 76 3638. GERT KARLSSONS GELBGJUTERI, Köinge
Gelbgjutning, i brons eller mässing, är en fin gammal tradition som Gert håller vid liv. I hans verkstad och utställningslokal kan du se och köpa handgjorda ljusstakar, fotogenlampor och möbelbeslag.
 070-692 97 37

39 BROBERGS KRUKMAKERI OCH LE ROCKING HORSE , Köinge  
I Lunnagård, mellan Köinge och Ätrafors har Annica Broberg och Denis Gavois sina ateljéer och galleri. Annica skapar både konst och bruksföremål i keramik, även skulptur och måleri. Denis tillverkar unika viktorianska gunghästar, möbler, snäckor. Han restaurerar också möbler och gunghästar.  


Brobergs krukmakeri 070-280 66 11,
www.brobergskrukmakeri.se        Instagram                    Facebook   

Le Rocking Horse 072-217 80 23,
 www.lerockinghorse.com             Facebook 


85 GUNNAGROTTA  /GUNNAGÅRD, Svartrå   
Mitt i Svartrå ligger dessa magnifika stenrösen som anlades 1893–1907 av Nils Jacob Zachariasson, som efter sina Amerikaresor arbetade som bildhuggare i Göteborg. Jacob bodde på Gunnagård med sin Anna Charlotta från 1882 och fram till sin död 1923. Vi välkomnar besökare till vår gård som drivs som en lantrasgård med bevarande utav gamla lantraser som specialitet. Under sommaren finns det möjlighet att bo på lantgård. I gårdsbutiken säljs kött och chark från linderödsgrisar.
Tel 070-381 94 17
 www.gunnagard.se                     @Instagram                          Faceboook

48. BLOMSTERFRID, Fridhemsberg

En unik blomster och inredningsbutik i byn Fridhemsberg strax utanför Ullared. Morgan har skapat en butik där gammal charm möter framtid, med naturen som inspirationskälla. Morgan och hans kollegor vill som florister värna om hantverksyrket. De utför alla typer av blomsterbinderi och strävar alltid efter att göra deras alster så personliga som möjligt.


tel. 0346-311 21,
 www.blomsterfrid.com                     @Instagram                          Faceboook

56. AVE KULTUR, Fridhemsberg
Välkommen till vårt hantverksbageri som ligger i Fridhemsberg strax utanför Ullared. Vi bakar surdegsbröd på kulturspannmål, bullar efter säsong och andra goda ätbara saker. Vi bakar allt från grunden och tror på ledorden; hållbarhet, hantverk och ekologi. Vi vill kunna erbjuda alla ett gott, näringsrikt och hållbart bröd. Kom gärna förbi vårt bageri så berättar vi mer!
Öppettider och senaste nytt. Följ våra sociala medier.
Kontakt 076-108 52 48

 @Instagram                          Faceboook


59. KÄLLSJÖ BRYGGERI, Källsjö
Välkommen till Källsjö bryggeri – en smaksmedja som skapar med passion och kreativitet! Kom förbi och smaka på vårt förfinade kultiverade te, som bygger på tusenåriga asiatiska traditioner. På sikt kommer lokal öl och enklare servering erbjudas.
Kontakt/öppettider: hej@kallsjo.se,
070-424 07 38
Ullaredsvägen 8, 311 62 Ullared
För våra öppettider se hemsidan.

  www.kallsjo.se                     @Instagram                          Faceboook


20. HAMMAR POSSE , Kärnebygd

Klackebo är en lantlig idyll som ligger i en fantastisk skogsmiljö med keramikverk-stad och butik. Här finns både keramikkurser och Bed & Kitchen. Hammar Posse är specialiserad inom raku och har med sina unika Rakudolls fått uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Hon är ursprungligen florist och har alltid inspi-rerats av den kreativa processen.
070-478 41 93
http://www.hammarposse.se/                    @Instagram                          Faceboook


68. JOARSBO GÅRD, Kalv/Fegen
Gårdsbutik med egentillverkad sylt samt andra lokala produkter från bygden. Två stugor finns att hyra, en med fyra bäddar och en med nio. Joarsbo ligger mitt i Fegens naturreservat. Vandringsled utmed sjön till Backa Loge.
070-227 30 85
 info@joarsbo.com

http://www.joarsbo.com               Faceboook

73 KLEVS HEMBYGDSGÅRD & LANTHANDEL, Mårdaklev  

Hembygdsgården, vid vackra Klevs Naturreservat, är mycket välbevarad. Platsen var länge Sveriges sydligaste försvarsfäste och skådeplatsen för många blodiga slag mellan ”svensken och dansken”. Inne i hembygdsgården finns en rik skatt av alltifrån möbler och allmogeföremål- till foton och gamla kyrkomålningar. I lanthandeln säljs lokalt hantverk, vackra gammeldags barnklänningar, fina loppissaker, lotter och goda karameller i strut. Hembygdsgården är också sommarkafé med ett stort utbud hembakade godsaker. Fika inne vid något av de gamla borden eller varhelst du själv önskar i den vackra omgivningen utanför. Öppettider 2023: varannan söndag hela sommaren, från Morsdag 28 maj t.o.m. 6 aug. Större sällskap har möjlighet att boka visning och fika andra tider. Följ oss på FB för att ta del av alla våra evenemang, kurser och nyheter!

070-56 89 930

jennymw1985@gmail.com