Här finner du mysiga ställen där du kan äta i nedre Ätradalen

2. BERTE MUSEUM – LIVET PÅ LANDET, Slöinge 

Museet visar upp den förvandling som landsbygden genomgått sedan slutet av 1800-talet och fram till idag. En nostalgitripp på 1 800 m2 med uppbyggda miljöer, t.ex. lanthandel, skola, traktorer, smedja, mejeri och jordbruksmaskiner.
0346-405 13
För våra öppettider se hemsidan.

www.bertemuseum.se   @Instagram   Faceboook


3. SOLHAGA STENUGNSBAGERI, Slöinge

Prisbelönt hantverksbageri där vi bakar surdegsbröd och söta bakverk från grunden. I vårt trädgårskafé serveras fika och smörgåsar med det bästa från gårdarna runtomkring. I det vita huset intill bageriet hittar du vår restaurang Solhaga kök och salonger. Där serveras såväl söta som salta rätter där bröd och kulturspannmål står i fokus. Meny och öppettider varierar efter årstid, se vår hemsida för aktuell info.


0346-81 500

www.solhagastenugnsbageri.se                    @Instagram                          Faceboook  

 4. GUDMUNDSGÅRDEN, Slöinge / Asige
Ekomuseum med Hallands äldsta gårdscharkuteri. En mysig gårdsbutik med fina charkdelikatesser, kött, lunchservering, fika, catering, med mera. På gården kan ni möta de glada grisarna, hönsen och gässen.
Vi önskar er varmt välkomna!
För öppettider se vår hemsida.
Tel 0346-405 08 
butik.gudmund@gmail.com

www.gudmundsgarden.se                         @Instagram                          Faceboook

88. BACKENS SOMMARKAFÉ, Abild 
I Abild, mitt i byn, ligger vårt sommarkafé, en oas där man kan njuta av gofika och fågelsång i trädgården. Öppet juni, juli och augusti. Platsen har anor från dansktiden som prästgård och senare som frälsegård och dagsverkstorp under Hjuleberg.
Välkomna till oss önskar Marianne och Erik! Vid större sällskap, vänligen förboka. tel. 073-053 93 11

Facebook

85. GUNNAGROTTA / GUNNAGÅRD, Svartrå

Mitt i Svartrå ligger dessa magnifika stenrösen som anlades 1893–1907 av Nils Jacob Zachariasson, som efter sina Amerikaresor arbetade som bildhuggare i Göteborg. Jacob bodde på Gunnagård med sin Anna Charlotta från 1882 och fram till sin död 1923.

Vi välkomnar även besökare till vår gård som drivs som en lantrasgård med bevarande utav gamla lantraser som specialitet. Under sommaren finns det möjlighet att bo på lantgård. I gårdsbutiken säljs kött och chark från linderödsgrisar. I vårt lilla gårdscafé serverar vi Sveriges godaste våffla (eller vi vill gärna tro det…) gjord på lantrasägg, ekologiskt kulturmjöl, surdeg och hemkokt sylt! Eller varför inte njuta av en kaffe eller saft i solen bland grisarna!   070-381 94 17

www.gunnagard      Facebook       instagram


59. KÄLLSJÖ BRYGGERI, Källsjö  
Välkommen till Källsjö bryggeri – en smaksmedja som skapar med passion och kreativitet! Kom förbi och smaka på vårt förfinade kultiverade te, som bygger på tusenåriga asiatiska traditioner. På sikt kommer lokal öl och enklare servering erbjudas.
Ullaredsvägen 8, 311 62 Ullared
Kontakt 070-424 07 38 Mejl; hej@kallsjo.se

För våra öppettider se hemsidan.

  www.kallsjo.se                     @Instagram                          Faceboook



66. FEGENS VANDRARHEM, Fegen
Vandrarhemmet är beläget på en höjd med en fantastisk utsikt över den vackra Fegensjön. På sidan mot sjön finns det en altan där man kan njuta av utsikten. Det gamla huset har en spännande historia. Det byggdes som lyxbostad, Villa Solvik och sedan skiftar bruket allt eftersom tiderna förändras. I dag är Villa Solvik ett trivsamt och populärt vandrarhem, väl värt ett besök.
tel. 070-279 89 09

www.fegensvandrarhem.se   Facebook       @instagram

24. BACKA LOGE , Kalv

Långt från de stora allfartsvägarna, vid slutet av en liten slingrande avtagsväg mellan Kalv och Fegen, ligger Backa Loge sommarcafé. En riktig svensk sommaridyll, lika svårfunnen som riktiga smultronställen skall vara. Efter kaffet och våfflan kan man vandra omkring i den vackra omgivningen och njuta av tystnaden. Eller kanske sätta sig vid sjökanten och lyssna på vågornas rofyllda kluckande. Backa Loge, ett ställe för själen, och jag undrar om jag någonsin suttit utanför ett kafé, där det varit så tyst att jag irriterats över att glass kylen låter därinne! Ann-Louise Nyde

 www.backaloge.se     Facebook      @Instagram


75. KLOCKAREGÅRDEN, Håcksvik           
På övervåningen i Klockaregården i Håcksvik finns unika bonadsmålningar. Syd-svenska bonader var normalt endast uppsatta under de stora högtiderna, men i Klockaregården fanns och finns de att beskåda året om. Bonadsmålaren Sven Erlandsson målade 1848 trettiotre bibliska motiv direkt på de fyra väggarna, som var klädda med papper.

Kontakta Erna, 073-04 13 590 

Öppettider se
www.hembygd.se/hacksvik      Facebook


77. FÖRLÄGGARGÅRDEN LERBÄCKSBYN, Östra Frölunda
Lerbäcksbyn är en av Sjuhäradsbygdens alla förläggargårdar. Verksamheten pågick här i flera generationer och har kopplingar till både Borås Wäfveri och Eiserkoncernen. Nästan alla hus från 1800-talet ligger fortfarande kvar och bildar en unik gårdsmiljö. Guidade visningar kan bokas där vi berättar om gårdens in-tressanta historia. Kaffeservering med hembakat dopp. Rum kan hyras i Färgeriet.
Christina Nyhage, 0325-303 03,

 www.lerbacksbyn.se

73 KLEVS HEMBYGDSGÅRD & LANTHANDEL, Mårdaklev  

Hembygdsgården, vid vackra Klevs Naturreservat, är mycket välbevarad. Platsen var länge Sveriges sydligaste försvarsfäste och skådeplatsen för många blodiga slag mellan ”svensken och dansken”. Inne i hembygdsgården finns en rik skatt av alltifrån möbler och allmogeföremål- till foton och gamla kyrkomålningar. I lanthandeln säljs lokalt hantverk, vackra gammeldags barnklänningar, fina loppissaker, lotter och goda karameller i strut. Hembygdsgården är också sommarkafé med ett stort utbud hembakade godsaker. Fika inne vid något av de gamla borden eller varhelst du själv önskar i den vackra omgivningen utanför. Öppettider 2023: varannan söndag hela sommaren, från Morsdag 28 maj t.o.m. 6 aug. Större sällskap har möjlighet att boka visning och fika andra tider. Följ oss på FB för att ta del av alla våra evenemang, kurser och nyheter!

070-56 89 930

jennymw1985@gmail.com